Op de tweede dag van mijn bezoek hebben Sjarofiddin en ik de flatbewoners getrakteerd op een ‘Nederlandse’ maaltijd: spaghetti en als toetje vla. Dit was een idee van Sjarofiddin. Vooral aan de vla in Burgwerd bij Ype en Ans Walstra heeft hij heel erg goede herinneringen.

Vla kun je hier niet kopen, dus die moesten we zelf koken. Ik had Sjarofiddin al eens het recept gegeven, want hij was een beetje ‘onwennig’ van de vla in Burgwerd. Blijkbaar was het toch te spannend (of misschien is het een keer mislukt – zulke dingen vraag je niet in Tadzjikistan), want hij wilde graag dat ik met hem ingrediënten kocht en de vla maakte. Met een combinatie van maïsmeel, losse vanillepoeder, vanillesuiker en gewone suiker en melk natuurlijk is het wonderwel gelukt. Sjarofiddin was helemaal blij, en de anderen aten er ook smakelijk van.

Op de foto (helaas, deze is niet overgekomen uit Tadzjikistan! Red.) zie je het spaghetti-gedeelte van de maaltijd. Van links naar rechts: Zajniddin, Ramazon, Qudratullo (voorgrond), Umed, Sjarofiddin (voorgrond), Dilsjod en Latif. Alleen Bachtior miste. Over deze jongens en wat zij doen is meer te lezen onder ‘projecten’ en vervolgens ‘flat’. Eind deze week wordt deze informatie geüpdate.

Alleen Ramazon is geen flatbewoner (meer): hij heeft economie gestudeerd, kon een poosje bij een bank werken totdat die failliet ging, en heeft nu een eigen onderneming: hij levert popcorn aan supermarkten en andere verkooppunten, en houdt samen met zijn familie een aantal koeien voor de slacht. Het startkapitaal voor de onderneming hebben we hem geleend. Hij woont helaas te ver weg voor een bezoek, dus ik heb geen foto.

Ook Sjarofiddin en Odil hebben samen een onderneming: ze huren een ruimte onderin een flat die ze hebben ingericht als game centre. Ook hiervoor hebben wij hun het startkapitaal geleend. Ze doen ontzettend hun best, maar ondernemen is in Tadzjikistan niet gemakkelijk: eerst hadden ze een andere ruimte, maar toen werd hun de huur opgezegd. Vervolgens werden de gamecomputers en schermen gestolen. Maar goed, uithuilen en opnieuw beginnen dus. Op de foto’s zie je het interieur, directeur Sjarofiddin samen met Latif die zo nu en dan als beheerder een baantje heeft, en de flat van buiten. Vlakbij wordt een leiding aangelegd: met handkracht wordt het beton stukgeslagen, en dan met een pikhouweel proberen een halve meter diep in de rotsachtige grond te komen.

Ten slotte een foto van het straatbeeld op een doorgaande weg. Op de achtergrond is links een man meloenen aan het verkopen, en tegenover hem zie je een oudere man op de stoep zitten. Wat je niet ziet is wat er voor hem ligt: een weegschaal. Je kunt je bij hem tegen een geringe vergoeding laten wegen, en je zou hem dus uitbater van een weegschaal kunnen noemen.

Bekijk de foto’s door rechts op de foto op het pijltje te klikken!